dinsdag 13 december 2011

Wat communiceer je met je pen?

We trommelen, krassen en peuteren ermee of kauwen erop. Ook zetten we het wel eens in als roerstaaf of dirigeerstok. Je zal het zelf niet in de gaten hebben, maar je verraadt veel van je bedoelingen met de manier waarop je je pen gebruikt.

Schrijven
Door bijvoorbeeld tijdens een vergadering veel te schrijven kom je zeer gemotiveerd over. Daarentegen kan het ook een manier zijn om je juist te onttrekken aan actieve deelname. Als je hevig aan het schrijven bent, zal je immers niet snel gevraagd worden om te reageren.

Tekenen
Wanneer je lijntjes trekt, vierkantjes tekent of dingen inkleurt, hoef je de spreker niet aan te kijken, wat een veilig gevoel kan geven. In tegenstelling tot een tekenaar van zeer gedetailleerde tekeningen kan je je toch concentreren op wat er wordt gezegd.

Vasthouden
Een pen kan letterlijk houvast geven en een gevoel van bescherming bieden. Als we niets vast kunnen houden, voelen we ons vaak kaal en onbeschermd.

Jongleren
Spanning, irritatie, ongeduld of verveling is waar dit gebaar op duidt. Je draait je pen vooral rond tussen je vingers als een ander aan het woord is, waarmee je het niet eens bent.

Klikken
Het voortdurend indrukken en loslaten van het knopje van de pen is een duidelijk teken van nervositeit. Soms wordt het in combinatie met jongleren gedaan.

Schroeven
Je pen uit en weer in elkaar zetten is een duidelijke uiting van verveling, waarbij je met je gedachten waarschijnlijk heel ergens anders bent. 

Wijzen en dirigeren
Dit is een aanvallend, confronterend en soms agressief gebaar. Wijzen met een pen wordt gek genoeg wel eerder geaccepteerd dan dat je dat met je vinger doet.

Kluiven en kauwen
Het afkluiven van de pen gebeurt vooral op spannende momenten en is een gebaar van zelfbescherming.  Wanneer je op je pen sabbelt, keer je terug naar het oer-gevoel van de baby die rustig wordt wanneer hij aan de moederborst mag zuigen.

Trommelen
Simpel: zenuwachtigheid of ongeduld

Lees over een tijdje wat voor soort mensen pennen in lichaamsopeningen steken of ermee door hun koffie roeren.
Laten we maar niet hopen dat veel mensen dat doen (in die volgorde) en dat jij, net zoals ik, een groot visualiserend vermogen hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten