donderdag 15 december 2011

Shake it!

Een veel voorkomend gebaar in ons dagelijks leven is de handdruk. Wanneer we ons bijvoorbeeld in een gezelschap mengen, geven we anderen vaak een hand. Dit kun je op verschillende manieren doen en daarmee bewust of onbewust communiceren.

Zo kan dominantie zich uiten in een stijf uitgestoken arm met een duidelijk naar beneden gerichte handpalm. Door de hand naar je toe te trekken in plaats van van je af te duwen kun je ook machtsverschil laten blijken. Dit kan echter ook wijzen op een goede relatie en wil je de ander op deze manier dicht bij je houden.

De handgever kan ook controle over de handdruk krijgen door slechts de vingertoppen van de ander te pakken in plaats van de hele hand. Al lijkt zijn houding hier enthousiast en positief, het ontbreekt hem hier in feite aan zelfvertrouwen.

Goede vrienden en politici geven wel eens een gehandschoende handdruk. Dit is het met twee handen omsluiten van de hand van de ander. De handgever probeert hiermee op de ander een indruk van betrouwbaarheid te maken.

Bij begroeting zijn ook een verbrijzelende handdruk en een slap handje mogelijk. Beiden spreken voor zich en worden door bijna iedereen als onprettig ervaren. Vooral van de laatste ben ik geen fan. Als ik het gevoel van een dode vis wil ervaren, ga ik de zee wel opzoeken.

Je kunt dus met veel verschillende soorten handdrukken te maken krijgen. Tenminste, als iemand je de hand wilt schudden..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten