zondag 1 januari 2012

Wat communiceer je met je pen? (deel 2)

Een simpele pen. Gewoon schrijfgerei zal je denken. Maar door de manier waarop jij het gebruikt, breng je (onbewust) boodschappen over. Als aanvulling op mijn vorige post hierover nog een aantal voorbeelden met hun bijbehorende betekenis(sen).

Peuteren
Wanneer je iemand met zijn pen in zijn oren ziet peuteren, kun je ervan uitgaan dat diegene zich wel erg snel op zijn gemak voelt en weinig rekening houdt met de aanwezigheid van anderen. Naast het steken van pennen in lichaamsopeningen, draaien sommige mensen er krulletjes mee in hun haar, peuteren ermee tussen hun tanden of maken er hun nagels mee schoon. Wanneer hun handen met pen al onder de tafel verdwijnen, kun je het ergste vrezen.

Krabben
De hals, de nek en het achterhoofd zijn geliefde plaatsen. Dit wordt veel gedaan als je naar iemand luistert met wie je het niet geheel eens bent. Krabben achter het oor of aan de slaap wijst eerder op ongeloof of verwarring. Gebruik je je pen om op je rug te krabben, dan kan dat een teken van spanning zijn.

Roeren
Iemand die bij gebrek aan een lepeltje zijn pen gebruikt om in zijn koffie te roeren, is gemakkelijk van aard, niet zo snel ergens vies van en praktisch ingesteld. Doe je dit zelf? Denk dan eerst even na of de betreffende pen al bij een peuteraar of krabber langs is geweest.

Territorium afbakenen
Als je je pen op vijftig centimeter vóór je neerlegt, zorg je ervoor dat de ruimte tussen de pen en jezelf tot je persoonlijk territorium behoort. Alles wat zich binnen deze afstand bevindt, wordt ook gezien als jouw eigendom.

Laten slingeren
Een andere vorm van territoriumgedrag. Verkopers zien dit als een slimme en goedkope vorm van reclame. Als ze écht indruk willen maken, kunnen ze beter een pen met het logo van de klant gebruiken. Deze zal dit zeker waarderen.

Persoonlijkheid en status
Naast je kleding of de inrichting van je kantoor kan een pen een afspiegeling zijn van hoe je door anderen gezien wilt worden. Sommige mensen kiezen hun schrijfgerei dan ook bewust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten