dinsdag 3 januari 2012

Begroeten in het buitenland

Dat je in andere landen niet zomaar elk gebaar kan maken, heb ik je inmiddels al wel duidelijk gemaakt. Ook bij begroetingen zijn er natuurlijk cultuurverschillen. Sta dus niet raar te kijken van de gevolgen wanneer je een Indonesische vrouw aanraakt. Dit wordt beschouwd als een poging tot seksuele toenadering en het doen van een huwelijksaanzoek. Denk de volgende keer wanneer je op vakantie bent dus eerst even goed aan deze post voordat je iemand begroet.

Handen schudden is voor ons iets compleet normaals, maar sommige andere culturen denken daar toch anders over. Zoals je al wel weet buig je in Japan wanneer je iemand begroet. Daarbij betekent ook hoe dieper je buigt, hoe meer respect je hebt voor de ander. In Nepal zet je je handpalmen tegen elkaar op borsthoogte, met je vingers naar boven wijzend. Hierbij zeg je ‘Namaste’. Nepalese vrouwen mag je ook niet aanraken als je ze begroet.

In Frankrijk worden er wel veel handen geschud. De hogergeschikte is hierbij degene die de hand geeft. In veel Arabische landen groeten twee mannen elkaar door de handen te schudden, maar een Arabische man mag een vrouw geen hand geven. In Engeland moet je, wanneer je een vrouw de hand wilt schudden, wachten tot zij haar hand heeft aangeboden. Ten slotte moet je er op letten dat je in Indonesië niet je linkerhand geeft, aangezien deze daar wordt gebruikt om het achterwerk schoon te maken en dus als onrein wordt gezien.

Verder mogen in Iran alleen leden van hetzelfde geslacht elkaar kussen, krijg je in Amerika slechts één kus, geven ze er in Spanje twee en kussen ze niet in Nieuw-Zeeland, maar neuzen ze. Dit moeten echter wel bekenden van elkaar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten